Reflectieverslag – Reflectie



Toen ik aan dit onderzoek begon, hoopte ik op een heel duidelijk antwoord. Een antwoord dat vanzelfsprekend was en voordehand liggend. Maar dat was niet zo. Het is niet iets waar ik overheen heb gekeken, het is een onderzoek waar uiteindelijk draait om; Wat zijn de journalistieke waarden? 

Dat deze af en toe ter discussie komen weet ik, helemaal nu het begrip fake news niet meer weg te denken is. Maar ik was me er niet zo van bewust dat onder journalisten deze begrippen ook zo ter discussie stonden. 


Ik heb geleerd tijdens dit reflectieverslag dat het dus niet zo zwart wit is. En dat zijn die begrippen ook niet. 

Belangrijk om te vermelden, is dat veel van de onderzoeken die ik heb gebruikt als literatuur, door de snelle ontwikkelingen van het journalistieke vak en van de technologieën, soms wat achterhaald zijn. Ik heb geprobeerd om te kijken naar de punten die aansluiten in het huidige journalistieke landschap, om zo de kernwaardes van de journalistiek te vatten in de huidige tijd. 


Ik ga gebaad bij regelmaat en duidelijkheid. Vanuit die gedachten denk ik dat het geen gek idee is om te kijken wat een journalist nou is. Is iedereen dat? Nee? Oke, dan moeten we dat duidelijk maken. Het is ook mooi dat er valt te speculeren en dat je niet een bepaald papiertje nodig hebt om een beroep uit te oefenen. Maar voor de duidelijkheid, het op waarden kunnen schatten van nieuws, ter informatie van de kijkers en luisteraars, is het geen gek idee om nog weer eens terug te gaan naar de tekentafel en te bedenken wat het zijn van een journalist inhoudt, en hoe we dat met zijn allen kunnen waarborgen. tie op het reflectieverslag